Δηλώστε συμμετοχή στο Get Certified Webinar

Τα 8 Στοιχεία μιας Εξαιρετικής Εταιρικής Κουλτούρας

Το μυστικό για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε τα καλύτερα ταλέντα δεν βρίσκεται στα εργασιακά προνόμια – έχει να κάνει με τις σχέσεις.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά την αναγνωρίζετε αμέσως μόλις τη δείτε: Την εξαιρετική εταιρική κουλτούρα. Μια κουλτούρα όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ορατοί και σεβαστοί, όπου το management λειτουργεί με διαφάνεια και οι ομάδες συνεργάζονται με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.

Πολύ συχνά, η κουλτούρα μιας επιχείρησης αναδεικνύεται μέσα από εντυπωσιακές παροχές: δωρεάν γεύματα, απεριόριστο ελεύθερο χρόνο, γραφεία φιλικά προς τα κατοικίδια. Ωστόσο, η ουσία μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας δεν κρύβεται σε αυτές τις παροχές, αλλά περισσότερο στον τρόπο που οι εργαζόμενοι νιώθουν εκτίμηση, εμπιστοσύνη, και ενθάρρυνση να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά.

Ενώ τα προνόμια και οι παροχές είναι αναμφισβήτητα σημαντικό που υπάρχουν, και μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους να νιώθουν ότι έχουν υποστήριξη και εκτίμηση, ουσιαστικά πιθανόν είναι μόνο επιφανειακά.

Μια πραγματικά εξαιρετική εταιρική κουλτούρα πηγαίνει πολύ βαθύτερα: Απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, αμοιβαίο σεβασμό, κοινούς στόχους και δέσμευση στην εξέλιξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Γιατί έχει σημασία μια καλή εταιρική κουλτούρα;

Μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα δημιουργεί συνολικά μια ισχυρότερη εταιρεία.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Great Place To Work®, διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία των εργαζομένων τους και έχουν εξαιρετική εργασιακή κουλτούρα έχουν 65% υψηλότερη αύξηση εσόδων, σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, οι εταιρείες που θέτουν σε προτεραιότητα το employee experience, όχι μόνο υιοθετούν πρωτοβουλίες και προνόμια που υποστηρίζουν την ευημερία των εργαζομένων τους, αλλά και επενδύουν στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που ενισχύει τη δέσμευση, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα συνδέεται άμεσα με τη δέσμευση των εργαζομένων, την παραμονή τους στην εταιρεία, την καινοτομία, ακόμη και με την εξυπηρέτηση πελατών. Για παράδειγμα, η έρευνά μας δείχνει πως εργαζόμενοι σε εταιρείες πιστοποιημένες ως Great Place To Work Certified™ (που δίνουν έμφαση στην εταιρική κουλτούρα) έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν ότι η εξυπηρέτηση πελατών της επιχείρησης τους είναι εξαιρετική.

Παράδειγμα εξαιρετικής εταιρικής κουλτούρας

Στην εταιρεία DHL Express Hellas , η καλή εταιρική κουλτούρα διαπιστώνεται, από την πρώτη κιόλας στιγμή με ένα θερμό καλωσόρισμα. Πιο συγκεκριμένα, κάθε νέος εργαζόμενος, πριν από την πρώτη του ημέρα στην εργασία , παραλαμβάνει από διανομέα στο σπίτι του το “DHL in a box”, το οποίο περιλαμβάνει ένα μίνι tablet με video μήνυμα από τον Παγκόσμιο Γ. Διευθυντή & την Παγκόσμια Διευθύντρια Προσωπικού, καθώς και μικρά εταιρικά δώρα. Μ’ αυτή τη χειρονομία δείχνουν έμπρακτα στους εργαζόμενούς τους ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να τους υποστηρίξει στη διαδρομή τους, ξεκινώντας από το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Ένα άλλο παράδειγμα σπουδαίας εταιρικής κουλτούρας, αποτελεί η εταιρεία KΑΥΚΑΣ. Η πρώτη σε πωλήσεις ελληνική εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, δίνει, με πρωτοβουλίες όπως το «Kill Complexity» και το «Ideas Collector», τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να εκφράσουν την γνώμη για το πως μπορούν να αλλάξουν διαδικασίες που είναι περίπλοκες, ή να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση των καθημερινών προκλήσεων. Οι προτάσεις συλλέγονται και αξιολογούνται από τη Διοικητική Ομάδα και υλοποιούνται άμεσα, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι πραγματικά λύνουν προβλήματα και ενισχύουν την εξαιρετική εξυπηρέτηση του πελάτη.

Προγράμματα αναγνώρισης εργαζομένων, καθοδήγησης (mentorship), υποστήριξης ψυχικής υγείας, και πρωτοβουλίες για κοινωνική δικαιοσύνη είναι επίσης τρόποι με τους οποίους εταιρείες-πρότυπα επιδεικνύουν την κουλτούρα τους. Δείτε αυτά τα παραδείγματα εταιρικής κουλτούρας για έμπνευση.

Τα 8 Συστατικά μιας Εξαιρετικής Εταιρικής Κουλτούρας

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κουλτούρα του οργανισμού σας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι, οι σπουδαίες εταιρείες εστιάζουν στα παρακάτω οκτώ στοιχεία:

1. Αξιοπιστία

Οι εργαζόμενοι σε εξαιρετικές εταιρείες θεωρούν τα στελέχη και τους μάνατζερ πιο αξιόπιστους: Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 83% των εργαζομένων στις 100 Καλύτερες Εταιρείες λένε ότι οι πράξεις του management ανταποκρίνονται στα λεγόμενά τους, σε σύγκριση με 42% των εργαζομένων σε ένα μέσο εργασιακό περιβάλλον.

Στελέχη αξιόπιστα, αξιόλογα, και φιλικά δημιουργούν θετικό αντίκτυπο:

 • Στην παραμονή των εργαζομένων
 • Στη συνολική ικανοποίηση στο χώρο εργασίας
 • Στην κινητοποίηση για επιπλέον προσπάθεια στην εργασία

Όταν οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι οι διευθυντές είναι έντιμοι και ηθικοί, είναι πέντε φορές πιο πιθανό να θελήσουν να εργαστούν εκεί μακροπρόθεσμα, και 11 φορές πιο πιθανό να θεωρήσουν την εταιρεία εξαιρετική.

2. Σεβασμός

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό, για να κερδίσουμε σεβασμό. Ο σεβασμός μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, όμως οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον το επιδεικνύουν με το να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των εργαζομένων, ζητώντας τη γνώμη τους, και φροντίζοντάς τους ως ανθρώπους με ζωή και εκτός εργασίας.

Για παράδειγμα, πολλές από τις 35 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ελλάδα εμπιστεύονται τους εργαζομένους τους να εργάζονται με ευέλικτο ωράριο και από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Αυτή η ευελιξία στο χώρο εργασίας κάνει τους εργαζόμενους πιο αφοσιωμένους και ενεργητικούς, επειδή αισθάνονται ότι τους σέβονται και τους εμπιστεύονται, ώστε να ανταποκρίνονται στους επιχειρηματικούς στόχους με τρόπο που ταιριάζει στη ζωή τους.

Σήμερα, πολλές εταιρείες προσφέρουν απεριόριστη αμειβόμενη άδεια και επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε: Ισχυρές σχέσεις με τους εργαζόμενους αποτρέπουν τους ανθρώπους από την κατάχρηση αυτής της πολιτικής.

3. Δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδη αξία για τους ανθρώπους. Οι εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες, αναφέρουν διαρκώς θετικότερες εμπειρίες στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη μας, οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον υπερέχουν στο πεδίο της δικαιοσύνης. Όταν αξιολογούνται η ίση αμοιβή και η αναγνώριση, οι εργαζόμενοι βαθμολογούν αυτές τις εταιρείες 37 έως 42 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το μέσο όρο.

Επίσης, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες αναφέρουν πολύ λιγότερο συχνά προβλήματα ευνοιοκρατίας και εσωτερικών διαπλοκών. Σε ερωτηματολόγια εργαζομένων, αυτές οι επιχειρήσεις βαθμολογούνται 38 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα όταν οι υπάλληλοι ερωτώνται σχετικά.
Παραδόξως, η δίκαιη αμοιβή δεν είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τη συνολική ικανοποίηση ενός εργαζόμενου και την πρόθεσή του να παραμείνει στην εταιρεία. Άλλες, λιγότερο απτές πτυχές του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως η υπερηφάνεια και η ισχυρή ηγεσία, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.
Οι εργαζόμενοι λένε πως η δίκαιη αμοιβή για την εργασία τους, τους  κάνει δυνητικά να θεωρούν το εργασιακό περιβάλλον εξαιρετικό. Αλλά όταν νιώθουν περήφανοι για τη δουλειά τους, έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πως εργάζονται σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

4. Υπερηφάνεια

Οι εργαζόμενοι που νιώθουν υπερήφανοι για την εταιρική κουλτούρα πιστεύουν στην εταιρεία και σε αυτό που αντιπροσωπεύει: Από αυτά που παράγει, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της, και πώς αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία.

Υπάρχουν τρία επίπεδα υπερηφάνειας στο χώρο εργασίας:

 • Υπερηφάνεια για τη θέση και τη δουλειά
 • Υπερηφάνεια για την ομάδα
 • Υπερηφάνεια για την ίδια την εταιρεία και τη φήμη της

Η υπερηφάνεια είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό χτύπημα στην πλάτη. Όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν υπερήφανοι για την εργασία τους, είναι πιο ενεργητικοί: σύμφωνα με τα στοιχεία μας, είναι 2 φορές πιο πιθανό να μείνουν στην εταιρεία για μεγάλο διάστημα και 6 φορές πιο πιθανό να συστήσουν την εταιρεία που εργάζονται και σε άλλους.

Στην ιδανική περίπτωση, οι εργαζόμενοι νιώθουν υπερηφάνεια και στους τρεις τομείς, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντοτε –κι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Είναι σημαντικό η εργασιακή υπερηφάνεια να ενισχύεται διαρκώς μέσα από σταθερές πράξεις, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Για παράδειγμα, στις 35 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι εκφράζουν μια αίσθηση πως κερδίζουν όλοι μαζί στις καλές εποχές – και πως μένουν ενωμένοι ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της κρίσης.

5. Ανήκειν

Tο αίσθημα του ανήκειν στην εταιρεία είναι μια σύνθετη έννοια που αγγίζει διάφορες πτυχές της εργασιακής εμπειρίας. Εκτός από την αίσθηση αποδοχής και εκτίμησης, περιλαμβάνει επίσης την αίσθηση σύνδεσης, ταύτισης, υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην εταιρεία τους, είναι πιο πιθανό να είναι αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Κάθε εταιρεία δηλώνει πως εκτιμά τους εργαζόμενους της. Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν στη λίστα Best Workplaces απλά – το αποδεικνύουν. Επιβραβεύουν τις επιτυχίες των εργαζομένων, διασφαλίζουν πως οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή, αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα και την ατομικότητα του προσωπικού τους και δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, στις εταιρείες της λίστας Best Workplaces™  βλέπουμε πρακτικές όπως οι γονικές άδειες να γίνονται πιο συμπεριληπτικές, και ομαδικά προγράμματα εργαζομένων (employee resource groups) να ενδυναμώνονται ώστε να καθοδηγούν επιχειρηματικές αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα; Στους εργαζόμενους που υπάρχει η αίσθηση του “ανήκειν”. έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να ανυπομονούν να πάνε στη δουλειά, και 5 φορές περισσότερες να θέλουν να παραμείνουν στην εταιρεία για μεγάλο διάστημα.

Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι οι εταιρείες με εργασιακό περιβάλλον το οποίο είναι σταθερά καλό για όλους τους εργαζόμενους, αναπτύσσουν τα έσοδά τους τρεις φορές γρηγορότερα απ’ ότι λιγότερο συμπεριληπτικοί οργανισμοί.

6. Αποτελεσματική Ηγεσία

Η ηγεσία μπορεί να διαμορφώσει ή να διαλύσει μια ομάδα. Ένας σπουδαίος ηγέτης θα εμπνεύσει, θα παρακινήσει και θα οδηγήσει σε καινοτομίες. Ένας κακός ηγέτης αποθαρρύνει, υπονομεύει την παραγωγικότητα, και ωθεί τους εργαζόμενους στην αποχώρηση.

Ο δείκτης ηγετικής αποτελεσματικότητας του Great Place To Work αξιολογεί τα στελέχη μιας επιχείρησης σε τέσσερις τομείς: Πόσο η διοίκηση:

 • Ευθυγραμμίζει τα λόγια με τις πράξεις
 • Αποφεύγει την ευνοιοκρατία
 • Επιδεικνύει ικανότητα, ειλικρίνεια και είναι προσιτή
 • Εκδηλώνει γνήσιο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους ως ανθρώπους

Η αποτελεσματική ηγεσία είναι κάτι πολύ παραπάνω από την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων. Σημαίνει την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος που διασφαλίζει ότι, όλοι εργάζονται μαζί και στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό το περιβάλλον τότε θα συμβάλει στην επίτευξη των απαραίτητων στόχων.

Η έρευνά μας για αποτελεσματικούς ηγέτες έχει δείξει ότι αυτοί:

 • Ζητούν ιδέες από τα μέλη της ομάδας και τα συμπεριλαμβάνουν στη λήψη αποφάσεων
 • Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τους εργαζόμενους και υποστηρίζουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη
 • Επιδεικνύουν ικανότητα και ειλικρίνεια, ώστε να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων

Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να γεννηθούν μεγάλοι ηγέτες. Ένας σπουδαίος ηγέτης μπορεί να δημιουργηθεί. Οι εταιρείες με καλό εργασιακό περιβάλλον, επενδύουν στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, εντοπίζοντας εργαζόμενους με ηγετικό χαρακτήρα, βοηθώντας τους παράλληλα να διδαχθούν τις ικανότητες και τα προσόντα που χρειάζονται για να επιτύχουν – και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δεξαμενή μελλοντικών ηγετών.

7. Αξίες

Οι βασικές αξίες της επιχείρησής σας λειτουργούν ως πυξίδα που σας καθοδηγεί: τα πιστεύω και οι αρχές που διαμορφώνουν την ταυτότητά σας, αυτό που κάνετε, και γιατί το κάνετε.

Οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον λειτουργούν έχοντας κοινές αξίες ως οδηγό, αντί για κανονισμούς και πολιτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι κανονισμοί ενός οργανισμού είναι η κινητήρια δύναμη, και όχι οι αξίες, η εμπιστοσύνη δεν βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι κοινές αξίες μπορούν να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

8. Καινοτομία

Όταν οι διευθυντές δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για την έκφραση ιδεών και προτάσεων, οι εργαζόμενοι έχουν 31 φορές (!) περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν ότι το εργασιακό περιβάλλον τους αποτελεί φυτώριο καινοτομίας. Οι εταιρείες που καινοτομούν εμπνέουν πίστη στους εργαζόμενους, τους γεμίζουν αυτοπεποίθηση, και τους κάνουν πρόθυμους να προσφέρουν το κάτι παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι σε καινοτόμες εταιρείες:

 • Έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν περήφανοι λέγοντας στους άλλους ότι εργάζονται εκεί
 • Έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιστεύουν πως η εταιρεία τους είναι ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για να δουλεύει κανείς
 • Έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν το κάτι παραπάνω για να ολοκληρωθεί μια εργασία

Τι είναι μια τοξική εταιρική κουλτούρα;

Μια αδύναμη εταιρική κουλτούρα μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς, μη υποστηριζόμενοι ή μη εμπνευσμένοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ηθικό, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένη τοξικότητα. Μια τοξική εταιρική κουλτούρα ταλαιπωρείται από αρνητικότητα, όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν στην καλύτερη περίπτωση πως δεν έχουν κίνητρα, ή στη χειρότερη νιώθουν ανασφάλεια. Μπορεί να υπάρχει κουτσομπολιό, πισώπλατα μαχαιρώματα, κακές συνήθειες και ένα γενικευμένο αίσθημα καχυποψίας.

Κι ενώ αυτό ακούγεται ακραίο, στην πραγματικότητα δεν είναι, μια μέτρια εταιρική κουλτούρα, όπου εργαζόμενοι και ηγεσία δρουν μηχανικά, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο δυσάρεστο. Ζητήματα όπως, έλλειψη αξιών, αναποτελεσματική ηγεσία, και καμία αίσθηση του “ανήκειν” μπορούν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη και το ηθικό των εργαζομένων.

Αντίθετα, εργαζόμενοι που βιώνουν μια θετική κουλτούρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσφέρουν μια επιπλέον σημαντική ώθηση στην εργασία τους, σύμφωνα με αναφορές της Workhuman.

Πώς να χρησιμοποιήσετε έρευνες εργαζομένων για τη βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας

Με μια προσεκτική επένδυση χρόνου και κόπου σε αυτούς τους οκτώ τομείς, μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους σας ότι νοιάζεστε, να βελτιώσετε την εμπειρία των εργαζομένων, και να βάλετε την εταιρεία σε πορεία για τη δημιουργία μιας σπουδαίας εταιρικής κουλτούρας.

Για να βεβαιωθείτε πως βρίσκεστε στο σωστό δρόμο, διεξάγετε τακτικές, σύντομες έρευνες (pulse surveys) για να πάρετε feedback από τους εργαζόμενους σχετικά με το πώς νιώθουν για τη εργασία τους, το συνολικό εργασιακό περιβάλλον, και την αίσθηση της θέσης τους μέσα σε αυτό.

Μετρήστε τα 8 Στοιχεία της Εταιρικής Κουλτούρας στο εργασιακό περιβάλλον

Αναδείξτε το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας σας, κερδίζοντας την πιστοποίηση Great Place To Work Certified™. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες και να δείτε πως διαμορφώνονται πραγματικά τα οκτώ κρίσιμα στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας που αναφέρθηκαν παραπάνω, στον οργανισμό σας.

Share For All
Kostas Koliousis
Kostas Koliousis

Digital Marketing & Business Development Executive @ 𝗚𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝗪𝗼𝗿𝗸® Hellas

Kατεβάστε σε ψηφιακή μορφή το αφιέρωμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" με τις 35 εταιρείες της λίστας Best Workplaces™ Hellas 2024

best_workplaces_1920x1080