Δηλώστε συμμετοχή στο Get Certified Webinar

15 τρόποι για την επίτευξη ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος | Υπέροχες πρακτικές από ελληνικές επιχειρήσεις

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου, πρακτικά, οι εξαιρετικοί εργοδότες ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς και γιατί είναι σημαντικό η εταιρεία σας να επικεντρωθεί σε αυτούς;

Το Great Place to Work® προσκαλεί τις εταιρείες να μας μιλήσουν για την εταιρεία τους μέσω του Culture Audit©, ενός αποκλειστικού εργαλείου που έχει σχεδιαστεί για να προβάλλουν οι εταιρείες τις πρακτικές τους σχετικά με το πώς δημιουργούν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους τους.

Μέσα από ανάλυση των απαντήσεων στο Culture Audit© για περισσότερες από δύο δεκαετίες, γνωρίζουμε ποιοι τομείς είναι κρίσιμοι για την οικοδόμηση μιας εμπειρίας εργαζομένων που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα – με άλλα λόγια, οι πυλώνες μιας εξαιρετικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας. Η επένδυση χρόνου και ενέργειας για την ανάπτυξη αυτών των τομέων θα βοηθήσει τους οργανισμούς να εστιάσουν και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος που οι εργαζόμενοι θα χαρακτηρίζουν μοναδικό.

Ποιοι είναι οι τομείς και γιατί είναι σημαντικοί;

Πρόσληψη: Ποια χαρακτηριστικά αναζητάτε στους νέους υπαλλήλους;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κουλτούρα τους είναι εξαιρετικά επιλεκτικές για το ποιον προσλαμβάνουν και παρακολουθούν το σύνολο δεξιοτήτων και την προσαρμογή αυτού στην εταιρική κουλτούρα. Οι πρακτικές πρόσληψης περιλαμβάνουν ευκαιρίες για να εμπλακεί ο υποψήφιος με πολλά διαφορετικά άτομα στην εταιρεία ώστε να συνδεθεί με την κουλτούρα, τις αξίες και την αποστολή του οργανισμού.

Εξαιρετικό παράδειγμα είναι η πολιτική της Kaizen Gaming “try this at home”, μια πρωτοβουλία επαναπατρισμού ελληνικών ταλέντων από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα με την προσφορά ελκυστικού πακέτου αποδοχών. Αυτή η πρωτοβουλία εκτός από ότι βοηθάει την ελληνική κοινωνία ως σύνολο, επιτρέπει στην εταιρεία να “στρατολογήσει” υψηλού επιπέδου εργαζομένους.

Καλωσόρισμα: Πώς καλωσορίζετε τους νέους υπαλλήλους και τους ενσωματώνετε στην κουλτούρα σας;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον χρησιμοποιούν ξεχωριστές και ποικίλες μεθόδους για να καλωσορίσουν θερμά όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενσωματώνοντάς τους στην εταιρική κουλτούρα από την πρώτη μέρα.

Εξαιρετικό παράδειγμα onboarding νέου εργαζομένου βρίσκουμε στην εταιρεία DHL Express Hellas όπου κάθε εργαζόμενος, πριν από την πρώτη του ημέρα στην εργασία , παραλαμβάνει από διανομέα στο σπίτι του το “DHL in a box” με ένα μίνι tablet με video μήνυμα από τον Παγκόσμιο Γ. Διευθυντή & Παγκόσμια Διευθύντρια Προσωπικού, καθώς και μικρά εταιρικά δώρα.

Έμπνευση: Πώς εμπνέετε τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι η δουλειά τους έχει νόημα;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή σε οργανισμούς με εξαιρετική εταιρική κουλτούρα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται συνδεδεμένοι με έναν κοινό σκοπό όταν έρχονται στη δουλειά κάθε μέρα. Υπάρχουν προγράμματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπερηφάνειας και δείχνουν στους υπαλλήλους την αξία της εργασίας τους για τους πελάτες και για την κοινωνία συνολικά.

Παράδειγμα: Η Adecco Group έχει δημιουργήσει μία ομάδα GPTW Ambassadors ως συνέχεια της συμμετοχής της στην έρευνα Best Workplaces™. Η ομάδα συναντιέται σε μόνιμη βάση και είναι υπεύθυνη για την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που θα βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με το μοντέλο GPTW. Οι Ambassadors αυτοί δεν εκφράζουν μόνο την προσωπική τους γνώμη, αλλά λειτουργούν και ως πρεσβευτές του τμήματος τους, επικοινωνώντας σχετικές ιδέες & προτάσεις.

Ομιλία: Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους τα ανώτερα στελέχη μοιράζονται πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κακών ειδήσεων;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι ηγέτες που εμπνέουν, κατανοούν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ανταλλαγή πληροφοριών στη διατήρηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους. Η διαφάνεια, η προσβασιμότητα και η ζεστασιά είναι πτυχές που βλέπουμε να ενσωματώνονται στην ανταλλαγή πληροφοριών με τον καλύτερο τρόπο.

Παράδειγμα: Η εταιρεία Groupama Ασφαλιστική έχει καθιερώσει κάθε Δευτέρα πρωί το Breakfast with CEO. Ομάδα από 18-20 εργαζομένους προσκαλούνται να συζητήσουν και λαμβάνουν ειδικό voucher για να παραγγείλουν online τον πρωινό τους καφέ με ενα snack.

Ανατροφοδότηση: Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν ερωτήσεις, να παρέχουν σχόλια ή με άλλον τρόπο να επικοινωνούν με διευθυντικά στελέχη, ειδικά ανώτερα στελέχη;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή όπως η ενημέρωση είναι ένα σημαντικό συστατικό της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έτσι είναι και η προσφορά στους εργαζόμενους της ευκαιρίας να κάνουν ερωτήσεις στην ηγεσία. Οι οργανισμοί με υψηλή βαθμολογία σε αυτό το ερώτημα δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για τα σχόλια των εργαζομένων και προσφέρουν μια ποικιλία μεθόδων για να το κάνουν.

Παράδειγμα: Η Dialectica υποστηρίζει την φιλοσοφία ότι όλοι εργάζονται για ένα κοινό σκοπό, μαθαίνουν καθημερινά ο ένας από τον άλλο και συμβάλλουν με ιδέες και προτάσεις σε οποιασδήποτε ομάδα. Έτσι τα μέλη της διοίκησης δεν έχουν σταθερή θέση εργασίας. Αντίθετα, κάθε εβδομάδα ή και συχνότερα αλλάζουν θέσεις μέσα στο κτίριο, ώστε να περνούν χρόνο δίπλα σε κάθε ομάδα και να αλληλεπιδρούν με όλους τους εργαζομένους.

Συνεργασία/Καινοτομία: Πώς ενθαρρύνετε όλους τους εργαζόμενους να μοιράζονται νέες ιδέες και αποδοτικότερους τρόπους να κάνουν πράγματα; Πώς έχουν μεταφραστεί αυτές οι προσπάθειες σε θετικές βελτιώσεις και καινοτομίες για την επιχείρηση και τους ανθρώπους;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή η αξιοποίηση των γνώσεων των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, βοηθά στη δημιουργία μιας κουλτούρας «Καινοτομία από Όλους» (Innovation by All), όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται κίνητρο και έμπνευση για να βρουν την επόμενη υπέροχη ιδέα που θα ωφελήσει τον οργανισμό.

Παράδειγμα: H KΑΥΚΑΣ δίνει με πρωτοβουλίες όπως το «Kill Complexity» και το «Ideas Collector» τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να εκφράσουν την γνώμη για το πως μπορούν να αλλάξουν διαδικασίες που είναι περίπλοκες ή να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση των καθημερινών προκλήσεων. Οι προτάσεις συλλέγονται και αξιολογούνται από τη Διοικητική Ομάδα και υλοποιούνται άμεσα σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι πραγματικά λύνουν προβλήματα και ενισχύουν την εξαιρετική εξυπηρέτηση του πελάτη.

Ευχαριστώ: Πώς δείχνει η εταιρεία σας εκτίμηση και/ή αναγνώριση για την καλή δουλειά και την επιπλέον προσπάθεια των εργαζομένων ή άλλα επιτεύγματα;

Γιατί έχει σημασία: Γιατί όταν οι εργαζόμενοι εκτιμώνται για τη δουλειά τους, γνωρίζουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται ως σημαντικό μέρος του οργανισμού. Οι επιχειρήσεις με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον αγκαλιάζουν μια κουλτούρα αναγνώρισης και προσφέρουν μια ποικιλία προγραμμάτων που δίνουν σε όλους τους εργαζόμενους την ευκαιρία να νιώθουν συχνά την επιβράβευση.

Παράδειγμα: H  Siemens διαθέτει peer-to-peer Recognition & Reward system, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν eCards ή /και πόντους σε συναδέλφους για να τους επιβραβεύσουν. Καθώς επίσης υπάρχουν σημεία με εκτυπωτές – Thank you copy corners – για όλους εργαζόμενους στα οποία αναρτώνται «προτάσεις επιβράβευσης» για να κόψουν και να μοιραστούν οι συνάδελφοι μεταξύ τους

Ανάπτυξη: Πώς βοηθά η εταιρεία σας τους υπαλλήλους να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, να προκαλέσουν τον εαυτό τους επαγγελματικά, να διαχειριστούν τη σταδιοδρομία τους ή/και να ενισχύσουν την προσωπική τους ανάπτυξη;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή όταν οι ηγέτες εκτιμούν τους υπαλλήλους τους ως κρίσιμο μέρος της επιτυχίας της εταιρείας, αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ως κορυφαία προτεραιότητα. Οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον καλλιεργούν μια κουλτούρα μάθησης και παρέχουν σε όλους τους υπαλλήλους μια ποικιλία καναλιών για να προωθήσουν τόσο την επαγγελματική τους ανάπτυξη όσο και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.

Παράδειγμα: H εταιρεία British American Tobacco Hellas έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, όπου κατά την διάρκεια ενός μήνα , ξεκινώντας από την Ψυχική Ανθεκτικότητα (Resilience), οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε εβδομάδα επικοινωνία αφιερωμένη στη συγκεκριμένη δεξιότητα και εκπαιδευτικό υλικό, video, TEDxTalks, σεμινάρια Linkedin Learning & επιστημονικά άρθρα.

Φροντίδα – Εξισορρόπηση: Με ποιους διακριτούς τρόπους η εταιρεία σας βοηθά τους υπαλλήλους να εξισορροπήσουν την επαγγελματική τους ζωή με την προσωπική ή/και την οικογενειακή τους ζωή; Πώς υποστηρίζετε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια σημαντικών προσωπικών δρώμενων (όπως προσωπική κρίση, οικογενειακή ασθένεια, γέννηση, γάμος κ.λπ.);

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον καθιστούν σαφές ότι νοιάζονται για τους υπαλλήλους ως ανθρώπινα όντα – όχι μόνο ως εργαζόμενους. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν μια σειρά από οφέλη και προγράμματα για την ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας, στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι και υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία ατομικών αναγκών.

Παράδειγμα: H S.C Johnson Hellas παρέχει στους εργαζόμενους της ένα πρόγραμμα εξισορρόπησης ζωής με ελαστικό ωράριο άφιξης και αποχώρησης, με αποχώρηση νωρίτερα κάθε Παρασκευή (14:30-15:00), αποχώρηση νωρίτερα της ημέρας της ονομαστικής εορτής ή γενεθλίων ( Half Day), μη πραγματοποίηση εταιρικών συναντήσεων τις Παρασκευές, ελαστικό ωράριο για τις εργαζόμενες μητέρες (τετραήμερη απασχόληση).

Φροντίδα : Πώς διασφαλίζετε ότι δημιουργείτε έναν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το προσωπικό τους υπόβαθρο και τη θέση τους στον οργανισμό; Έχετε προγράμματα ή/και πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της διαφορετικότητας ή/και της ένταξης σε δημογραφικά στοιχεία και θέσεις εργασίας; 

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, θέλουν να ξεχωρίσουν παρουσιάζοντας μια ποικιλία προγραμμάτων και πρακτικών που ενισχύουν ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό και προωθούν την ένταξη σε όλα τα επίπεδα.

Παράδειγμα: Η Teleperfomance Greece απασχολεί προσωπικό από 109 χώρες και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον με έμφαση στη διαφορετικότητα και στην ισότητα. Διαθέτει γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης και υπηρεσία Διατροφικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης στους εργαζομένους αλλά και στα συγγενικά τους πρόσωπα α΄ βαθμού. Διοργανώνονται επίσης πολλά «Team building events» εντός των εργασιακών χώρων με παιχνίδια, ασκήσεις χαλάρωσης, yoga classes και mini parties.

Εορτασμός: Πώς ενθαρρύνετε τη διασκέδαση και τη συντροφικότητα μεταξύ των υπαλλήλων σας;

Γιατί ρωτάμε: Επειδή οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον κατανοούν ότι η συντροφικότητα και η διασκέδαση είναι απαραίτητα για τη εταιρική κουλτούρα και βρίσκουν πολλές αφορμές για να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν.

Παράδειγμα: Για να ενθαρρύνει τη διασκέδαση και τη συντροφικότητα με μικρούς, απλούς τρόπους η εταιρεία SG Digital οργανώνει την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα ενδο-εταιρική εκδήλωση με τίτλο Freebie Friday. Φαγητό, γλυκό και διάφορα κεράσματα από εκλεκτά καταστήματα της Αθήνας είναι διαθέσιμα για όλους τους εργαζομένους. Ακολουθείται δε πάντα μια θεματική (π.χ. παγωτό το καλοκαίρι, σουβλάκια μετά την Τσικνοπέμτη κ.λ.π) και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην αντίστοιχη μουσική και διακοσμητική κάλυψη.

Επιβραβεύσεις: Ποια είναι η προσέγγιση της εταιρείας σας για την οικονομική αποζημίωση των εργαζομένων; Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιπέδων αποζημίωσης; Έχετε μοναδικές ή ειδικές μορφές αποζημίωσης (δηλαδή μερίδιο κερδών, μπόνους κ.λπ.); Ποιες πολιτικές ή/και πρακτικές έχετε που προάγουν την αίσθηση της ισότητας μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον εστιάζουν τις προσπάθειες στη διασφάλιση ότι οι δραστηριότητές τους που σχετίζονται με την αποζημίωση είναι δίκαιες, γνωστοποιημένες σε όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

Παράδειγμα: Η Amgen Hellas επιβραβεύει και διασφαλίζει την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων της. Κάποιες από τις παροχές προς τους εργαζομένους για το σκοπό αυτό είναι η συμπλήρωση του επιδόματος αδείας τοκετού και λοχείας για τους τέσσερις μήνες απουσίας μέχρι το ποσού του μηνιαίου μισθού, το επίδομα γάμου και γέννησης τέκνων 1000€, καθώς και το επίδομα 400€ ετησίως για κάθε παιδί μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Όπως επίσης τη μεταβίβαση δωρεάν μετοχών για κάθε 4 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία, εταιρικό όχημα στο 90% του προσωπικού και στο υπόλοιπο 10% μηνιαίο επίδομα αξίας 100€.

Κοινότητα: Ποιες είναι οι φιλανθρωπικές, περιβαλλοντικές ή άλλες πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του οργανισμού σας και πώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν και/ή αντλούν αξία από αυτές τις προσπάθειες;

Γιατί έχει σημασία: Επειδή οι εταιρείες πιστοποιημένες ως Great Place to Work® δείχνουν μια αίσθηση φροντίδας που εκτείνεται πέρα από το άμεσο εργατικό δυναμικό και τους πελάτες τους. Τέτοιοι οργανισμοί έχουν μια ποικιλία φιλανθρωπικών προγραμμάτων και πρακτικών στα οποία ενθαρρύνουν ενεργά τους υπαλλήλους να συμμετέχουν και που συχνά συνδέονται με την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας.

Παράδειγμα: Μέσω της εκστρατείας «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το διαβήτη» η Νοvo Nordisk Hellas  δίνει δυναμικό «παρών» στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με πάνω από 650 δρομείς (μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι με τις οικογένειες και τους φίλους τους) συμμετέχει σε όλα τα δρομικά γεγονότα, ενώ στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ομάδας πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.

Αποτελεσματικότητα Ηγεσίας: Ποια είναι η τρέχουσα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική και φιλοσοφία της εκτελεστικής ομάδας σας για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης επιχείρησης; Ποια ήταν η διαδικασία για την ανάπτυξή της και πώς κοινοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης;

Γιατί έχει σημασία: Δεν αρκεί να έχετε μια σταθερή στρατηγική για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της επιχείρησης – οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον εμπλέκουν επίσης τους υπαλλήλους στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής και κάνουν συνειδητή προσπάθεια να ενισχύσουν τη στρατηγική σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνδέσουν την καθημερινή τους εργασία με τους πρωταρχικούς στόχους του οργανισμού, που τους κάνει να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους εμπνέουν.

Παράδειγμα: Η εταιρεία Dialectica αποτελεί μια από τις πιο αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και στο Ην. Βασίλειο. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας προέκυψε η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής και τρόπου λειτουργίας. To Management Team της Dialectica θεώρησε εξαρχής ότι ένα τόσο σημαντικό Scale Up transformation πρόγραμμα ήταν αναγκαίο να υλοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή και δέσμευση των εργαζομένων. Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε σε 5 σημαντικά projects, τα οποία κρίθηκαν ως υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της εταιρείας με moto «Building a Company we love».

Αυτοί οι τομείς που τονίσαμε είναι θεμελιώδεις για τη δημιουργία καλύτερων χώρων εργασίας όπου οι εργαζόμενοι ευδοκιμούν και αισθάνονται ότι τους φροντίζουν. Να θυμάστε πως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να πει ένας υπάλληλος είναι: “Μου αρέσει πολύ να δουλεύω εδώ”.

Επιθυμείτε μια πιο στρατηγική και βιώσιμη προσέγγιση για την απόκτηση ταλέντων; Το να αναγνωριστείτε ως Great Place To Work Certified εταιρεία θα σας τοποθετήσει στην κορυφή της λίστας, για όσους αναζητούν εργασία. Οι πιστοποιημένες εταιρείες εμπνέουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στους εργαζόμενους και τους επενδυτές και γνωρίζουν ακριβώς πώς να βελτιώσουν την κουλτούρα τους. Ρωτήστε μας για την απόκτηση Πιστοποίησης Great Place To Work, σήμερα.

 

 

Share For All
Kostas Koliousis
Kostas Koliousis

Digital Marketing & Business Development Executive @ 𝗚𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝗪𝗼𝗿𝗸® Hellas

Kατεβάστε σε ψηφιακή μορφή το αφιέρωμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" με τις 35 εταιρείες της λίστας Best Workplaces™ Hellas 2024

best_workplaces_1920x1080