Μέσα από τη μελέτη των καλύτερων εργασιακών περιβαλλόντων στον κόσμο, έχουμε μάθει ότι η ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης. Αυτό ισχύει για όλους τους οργανισμούς, ανεξάρτητα από την εθνική κουλτούρα, τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, το μέγεθος ή τα χρόνια λειτουργίας τους. Αυξάνοντας το επίπεδο της εμπιστοσύνης στο εργασιακό τους περιβάλλον, όλες οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, δεδομένου ότι η συνεργασία και η καινοτομία βασίζονται στην εμπιστοσύνη.

Είμαστε αφοσιωμένοι και επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας της εργασιακής ζωής για όλους τους εργαζομένους στον κόσμο. Ως πρωτοπόροι αυτού του κοινωνικού κινήματος, ενθαρρύνουμε όλους εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Όπως κι εμείς, θέλουν να δημιουργήσουν μία καλύτερη κοινωνία για όλους τους εργαζομένους, παντού στον κόσμο.

Τα στιβαρά και αξιόπιστα μοντέλα του Ινστιτούτου μας για την κατανόηση της κουλτούρας του εργασιακού περιβάλλοντος μάς έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη άρτιων εργαλείων αξιολόγησης, που βοηθούν τις εταιρείες να καταλάβουν τη δική τους εργασιακή κουλτούρα και να αποφασίσουν πώς μπορούν να εισάγουν τις βέλτιστες πρωτοβουλίες για αλλαγή.

Tι είναι ένα Εξαιρετικό Εργασιακό Περιβάλλον;

Με τη ματιά του εργαζόμενου.

Το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον χτίζεται μέσα από τις καθημερινές σχέσεις των εργαζομένων και των διευθυντών τους – δεν είναι μια λίστα από προγράμματα και παροχές.

Η λέξη κλειδί σε αυτές τις σχέσεις είναι η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Από την οπτική γωνία του εργαζόμενου, εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο:

 

  • ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζονται,
  • Αισθάνονται ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για αυτό που κάνουν και
  • ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους.

 

Η εμπιστοσύνη αποτελεί λοιπόν την καθοριστική αρχή κάθε εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος — η οποία δημιουργείται μέσα από την αξιοπιστία της διοίκησης, το σεβασμό με τον οποίο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους φέρονται, και το βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστούν δίκαια. 

Ο βαθμός της υπερηφάνειας για τον οργανισμό / την επιχείρηση στην οποία εργάζονται και το επίπεδο της ειλικρινούς επαφής και της συντροφικότητας που νιώθουν οι εργαζόμενοι με τους συναδέλφους τους είναι τα επιπλέον απαραίτητα συστατικά.

Αξιοπιστία

Επικοινωνία

Αρμοδιότητα

Ακεραιότητα

Σεβασμός

Υποστήριξη

Συνεργασία

Φροντίδα

Δικαιοσύνη

Αλήθεια

Αμεροληψία

Δικαιοσύνη

Υπερηφάνεια

Προσωπική εργασία

Ομάδα

Οργανσιμός

Συντροφικότητα

Οικειότητα

Φιλοξενία

Κοινότητα

Με τη ματιά της Διοίκησης.

Από την οπτική γωνία του διευθυντή, εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο οι διευθυντές:

 

  • ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ,
  • με εργαζόμενους που ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟ και
  • με τους οποίους ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΟΜΑΔΑ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σε ένα περιβάλλον ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

 

Υπάρχουν εννέα τομείς  μέσα από τους οποίους οι επικεφαλής και οι διευθυντές μπορούν να χτίσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Σε μια επιχείρηση με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον οι επιχειρηματικοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από την έμπνευση (inspiring) και την αμφίδρομη επικοινωνία (speaking, listening). Οι εργαζόμενοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθώς λαμβάνουν αναγνώριση, ανάπτυξη και φροντίδα (thanking, developing, caring). Και συνεργάζονται αρμονικά σαν ομάδα / οικογένεια μέσα από τις διαδικασίες της πρόσληψης, του εορτασμού των επιτυχιών της επιχείρησης και της συνεισφοράς προς αυτούς και προς το κοινωνικό σύνολο (hiring, celebrating, sharing).

Το θεμελιώδες αυτό Μοντέλο – το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το Great Place to Work μέσα από μια πορεία 35 ετών έρευνας και ανάλυσης απόψεων εργαζομένων – είναι παγκόσμιο και συνεπές τόσο μέσα στο χρόνο όσο και από χώρα σε χώρα.

Ακούω

Μιλάω

Εμπνέω

Ευχαριστώ

Φροντίζω

Αναπτύσσω

Προσλαμβάνω

Γιορτάζω

Μοιράζομαι

Μη χάσετε το ειδικό ένθετο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε ψηφιακή μορφή, με τις 25 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2022.

Best Workplaces™ Hellas 2022

Κατεβάστε το ειδικό ένθετο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" και γνωρίστε περισσότερα για την εργασιακή κουλτούρα των εταιρειών που βραβεύτηκαν ως Best Workplaces™ Hellas 2022