Eγγραφείτε στο δωρεάν webinar How to get Certified as a Great Place To Work

Πώς ο Σκοπός στο Εργασιακό Περιβάλλον Αυξάνει την Απόδοση

Η σύνδεση μεταξύ σκοπού, ESG (Environmental Social and Governance /Περιβάλλον Κοινωνία και Διακυβέρνηση), αφοσίωσης των εργαζομένων και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά υπάρχει ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βελτιώσετε τη δέσμευση των εργαζομένων σας, την οικονομική απόδοση αλλά και στη βελτίωση της κοινωνίας ταυτόχρονα.

Το κλειδί για την επίτευξη και των τριών αυτών στόχων είναι να εστιάσετε στο ESG στο εργασιακό σας περιβάλλον, το οποίο αντιπροσωπεύει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού.

Οι έννοιες του ESG συζητούνται, ως επί το πλείστον, τόσο σε επίπεδο ανώτερων στελεχών και shareholders, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση.  Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες δαπάνες των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που σχετίζονται με το ESG είναι περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 

Οι επιπτώσεις του εργασιακού ESG στην εμπειρία των εργαζομένων

Εστιάζοντας στο ESG στο χώρο εργασίας, οι οργανισμοί μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία του πλανήτη, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουν τη δέσμευση των εργαζομένων, προάγουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα και οδηγούνται στην επιχειρηματική επιτυχία.

Το να δώσουμε στους υπαλλήλους μια σαφή σύνδεση με κάτι σημαντικό – έναν σκοπό που είναι μεγαλύτερος από έναν ατομικό ρόλο – είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός οργανισμού.

Έρευνα του Great Place To Work® δείχνει ότι, όταν οι εργαζόμενοι λένε ότι η εργασία τους έχει «ιδιαίτερο νόημα» αντί να είναι «απλώς μια δουλειά», έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ευκαιρίες καινοτομίας.

Πώς, λοιπόν, χρησιμοποιούν οι οργανισμοί τις αρχές ESG στο εργασιακό περιβάλλον;

Μπορείτε να βελτιώσετε το ESG στο εργασιακό σας περιβάλλον; Και γιατί έχει σημασία;

Μίλησα με τρεις Αυστραλούς ηγέτες επιχειρήσεων – καθεμία από αυτές ήταν Best Workplaces™ και Great Place To Work-Certified™– και έναν ειδικό στον τομέα, για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις και να μάθω πώς χρησιμοποιούνται οι αρχές του ESG από εταιρείες Best Workplaces, ώστε να οδηγούν στην ικανοποίηση, τη δέσμευση και την άριστη απόδοση των εργαζομένων.

 

Η προέλευση του ESG στο εργασιακό περιβάλλον

Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις υποκείμενες έννοιες του ESG.

Το ESG γεννήθηκε ως πλαίσιο που θα βοηθήσει τους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν κριτήρια, διαφορετικά από την απλή οικονομική απόδοση, για την επιλογή των επενδύσεών τους.

Το πρόβλημα που προσπαθούσαν να λύσουν οι επενδυτές ήταν ότι, δεν είχαν τρόπο να λάβουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες – πράγματα που δεν κόστιζαν τίποτα σε έναν οργανισμό (όπως η απόρριψη απορριμμάτων) αλλά είχαν κόστος σε άλλους (σε αυτούς που έπρεπε να τα καθαρίσουν).

Προέκυψαν τρεις κεντρικοί παράγοντες:

  • Περιβάλλον – Πώς μια ενέργεια ή επιλογή ενός οργανισμού χρησιμοποιεί ενέργεια και άλλους πόρους και με ποιους τρόπους δημιουργεί απόβλητα;
  • Κοινωνία – Πώς μια δράση επηρεάζει τους ανθρώπους με την ευρύτερη έννοια, και την έννοια της διαφορετικότητας;
  • Διακυβέρνηση – Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις; Είναι έντιμες, ηθικές και δίκαιες;

Αυτό το πλαίσιο των τριών παραγόντων έχει επεκταθεί, πέρα από τις αρχικές επενδυτικές του ρίζες, και τώρα περιγράφει μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αναμένει να λειτουργούν οι εταιρείες, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις της.

Η Catherine Maxwell, γενική διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης στο Ινστιτούτο Διακυβέρνησης της Αυστραλίας και κορυφαία στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων, λέει στο Great Place To Work ότι, το ESG στο χώρο εργασίας είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον εταιρικό σκοπό.

“Οι καλύτεροι οργανισμοί αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα όπως, «ποιος είναι ο σκοπός μας;» και «πώς συνδέεται αυτός ο σκοπός με αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα;»’” λέει η Catherine.

“Και θέτουν μερικές πολύ δύσκολες ερωτήσεις: Πώς συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους; Πώς αλληλεπιδρούμε με τους stakeholders μας; Ποια είναι η κουλτούρα μας; Και πώς η κουλτούρα μας ταιριάζει με το σκοπό μας;”

Οι εργαζόμενοι γίνονται πλέον ευαίσθητοι στις αποκλίσεις μεταξύ των όσων λέει μια εταιρεία και του τρόπου με τον οποίο ενεργεί.

“Αυτό είναι πραγματικά το ενδιαφέρον κομμάτι,” λέει Catherine. “Πώς αυτό που λέμε για τον εαυτό μας ταιριάζει με αυτό που πραγματικά είμαστε;”

Τα οφέλη μιας αφοσιωμένης πρακτικής ESG στο χώρο εργασίας φαίνονται άμεσα στα αποτελέσματα.

“Είναι κάπως διαισθητικό – οι πιο ικανοποιημένοι υπάλληλοι εργάζονται σκληρότερα, μένουν περισσότερο, παράγουν καλύτερα αποτελέσματα και είναι πιο αφοσιωμένοι σε έναν οργανισμό,” λέει η Catherine.

“Και υπάρχει ένα φαινόμενο φωτοστέφανου – οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί και φεύγουν από εκεί μιλούν με καλά λόγια γι’ αυτόν, κι αυτό είναι κάτι που διαιωνίζεται.”

 

ESG και αφοσίωση των εργαζομένων

Το ESG, ως κινητήρια δύναμη της ικανοποίησης των εργαζομένων, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που καθιστά μια εταιρεία ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

Μια μελέτη της Marsh & McLennan διαπίστωσε ότι, οι οργανισμοί που έχουν υψηλή ικανοποίηση των εργαζομένων τους και είναι ελκυστικοί προορισμοί απασχόλησης για πτυχιούχους πανεπιστημίου τείνουν να έχουν χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία (diversity) και καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να κατανοήσουν τα συναισθήματα των εργαζομένων τους.

Αυτό καθιστά το ESG ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη δέσμευση και την προσέλκυση εργαζομένων.

“Οι stakeholders δεν είναι απλά μόνο οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει η επιχείρηση.”

Ο Bruce McFarlane, Διευθύνων Σύμβουλος της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών της Μελβούρνης, BlueRock, λέει ότι ο Σκοπός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι εργαζόμενοι εντάσσονται στην εταιρεία του.

“Η δήλωση του σκοπού μας είναι «κάντε τα πράγματα που αγαπάτε με ανθρώπους που νοιάζεστε και θα συμβούν σπουδαία πράγματα», λέει. «Αυτό έχει μεταμορφωθεί στο όραμά μας.”

“Οι άνθρωποι πηγαίνουν στη BlueRock για διάφορους λόγους, αλλά ένας από τους βασικότερους είναι για να αποτελέσουν μέρος μιας κοινότητας που νοιάζεται για τους πελάτες και το περιβάλλον.”

Η BlueRock είναι πιστοποιημένη B Corporation, που σημαίνει ότι έχει αξιολογηθεί ανεξάρτητα ως προς τη λήψη αποφάσεων που ωφελούν, όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους πελάτες, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα και το περιβάλλον.

Μία από τις αλλαγές που μόλις κάναμε είναι η αλλαγή του σκοπού μας, βάσει του Συντάγματος. Η αλλαγή -που ακούγεται αμυδρή- είναι ότι η επιχείρηση λειτουργεί τώρα προς όφελος των stakeholders», λέει ο Bruce.

“Οι stakeholders δεν είναι απλά μόνο οι άνθρωποι στους οποίους ανήκει η επιχείρηση.”

Αυτό σημαίνει ότι η BlueRock έχει κάνει κάποια πρακτικά βήματα, όπως η επιβολή ότι, τα θέματα που αφορούν στους ανθρώπους είναι πάντα το πρώτο θέμα σε κάθε ημερήσια agenda.

Τρέχει επίσης μια ετήσια διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, για να δώσει σε όλους τους εργαζόμενους την ευκαιρία να επενδύσουν στην επιχείρηση, προωθώντας τη δέσμευση και επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν στην αύξηση των κερδών.

Και σε αντίθεση με πολλές εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών, η BlueRock βραβεύει τη διαφάνεια.

“Δεν υπάρχουν πολλά που συζητάμε κεκλεισμένων των θυρών. Είμαστε πολύ διαφανείς σε όλα τα πράγματα που κάνουμε – οικονομικές αποφάσεις, αποφάσεις για τους ανθρώπους, επενδυτικές αποφάσεις», λέει ο Bruce, προσθέτοντας ότι, μια μηνιαία έρευνα εργαζομένων καταγράφει γρήγορα οποιαδήποτε απόκλιση από τις αξίες της εταιρείας.

 

Διακυβέρνηση στο εργασιακό περιβάλλον

Ο Sam Riley, Διευθύνων Σύμβουλος της Ansarada, μιας αυστραλιανής success story εταιρείας τεχνολογίας που παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και εικονικούς χώρους δεδομένων για τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, λέει ότι το ESG ενσωματώνεται στις πολιτικές, τις διαδικασίες και τα συστήματα της Ansarada, εν μέρει επειδή η επιχείρηση πουλάει ακριβώς αυτό, το να βοηθά τους πελάτες της με τη διακυβέρνηση.

Λέει ότι η ευθυγράμμιση πίσω από αυτόν το σκοπό είναι κρίσιμη για τη δέσμευση των εργαζομένων.

“Ο σκοπός μας είναι να δούμε ότι όποιος έχει πάθος και σκοπό μπορεί να αναπτύξει μια επιχείρηση», λέει.

“Θέλουμε να τους δώσουμε τα εργαλεία, τις δυνατότητες και τους πόρους. Η ίδια τεχνολογία που θα εκμεταλλευόταν η Goldman Sachs για να βελτιστοποιήσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – το ίδιο περιεχόμενο, λειτουργικότητα και υποστήριξη θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε μια νεοσύστατη επιχείρηση.”

Ο Riley λέει ότι η Ansarada δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο, από το να ευθυγραμμίσει όλο το προσωπικό της με το σκοπό και να καταργήσει τις παραδοσιακές ιεραρχίες.

“Ο οργανωσιακός μας σχεδιασμός θα πρέπει να είναι δομημένος πλήρως γύρω από προτεραιότητες και στόχους και διαλειτουργικές ομάδες», λέει.

“Μπορούμε να καταργήσουμε τμήματα;”

 

4 βήματα προς ένα αυθεντικό ESG στο εργασιακό περιβάλλον

Στο Green Building Council of Australia, τον οργανισμό-μέλος που διαχειρίζεται το σύστημα αξιολόγησης κτιρίων Green Star, η ευκαιρία των εργαζομένων να έχουν πραγματικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο εμπεριέχεται στο mission statement.

“Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, οι οργανισμοί που καθοδηγούνται από το σκοπό τους και έχουν ανθρώπους ευθυγραμμισμένους με αυτό το σκοπό είναι πιο επιτυχημένοι και οι άνθρωποί τους είναι πιο αφοσιωμένοι και πιο ευτυχισμένοι», λέει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GBCA, Davina Rooney.

“Σκοπός μας είναι να μεταμορφώσουμε το δομημένο περιβάλλον για το βιώσιμο μέλλον.

“Οι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους… οπότε, αν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, τα κτίρια είναι απαραίτητα.

“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται για εμάς καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το πάθος τους για βιωσιμότητα και την επιθυμία τους να δουν την αλλαγή.”

Η Davina συμβουλεύει τους οργανισμούς να κάνουν τέσσερα βήματα για την αυθεντική εφαρμογή του ESG στο χώρο εργασίας.

  • “Πρώτον, οι Αυστραλοί έχουν υψηλή εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα. Εάν πείτε «ασχολούμαστε πολύ με το ESG και υποστηρίζουμε μια πρωτοβουλία», αλλά δεν χρησιμοποιείτε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ή δεν κάνετε τίποτα για την απόδοση του γραφείου σας, οι υπάλληλοί σας θα σας αντιληφθούν γρήγορα.
  • “Δεύτερον, λέμε, επίσης, ορίστε ένα όραμα ηγεσίας – ένα φάρο στο λόφο – αλλά να είστε ξεκάθαροι για το τι πρόκειται να κάνετε αύριο, γιατί αυτό είναι που δημιουργεί δέσμευση: ένα όραμα για το μέλλον και άμεση δράση προς αυτό.
  • “Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται για εμάς καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το πάθος τους για βιωσιμότητα και την επιθυμία τους να δουν την αλλαγή.”
  • “Τρίτον, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επίπλαστη οικολογική συνείδηση (greenwash). Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι κάνετε αυτό που πραγματικά απαιτείται.
  • “Τέταρτον, διασκεδάστε με αυτό. Δε χρειάζεται να ζητήσετε από τους υπαλλήλους σας να συμβαδίσουν – είναι πιθανό να βρίσκονται ήδη τρία βήματα μπροστά σας.

“Η επόμενη γενιά ιδεών σας θα προέλθει από τη βάση των εργαζομένων σας.

“Εάν βλέπουν τις ιδέες τους ως μέρος της στρατηγικής σας και μέρος της οικοδόμησης ενός μέλλοντος μαζί τους, αυτό θα σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί σας στόχοι προοδεύουν, αλλά θα έχετε και καλύτερη δέσμευση των εργαζομένων σας.

“Και μετά από αυτό δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την πρόταση δέσμευσης υπαλλήλων σας. Οι υπάλληλοί σας θα το διαχειριστούν για εσάς.”

Αποδείξτε ότι αντιμετωπίζετε σωστά τους υπαλλήλους σας με την Πιστοποίηση Great Place To WorkCertification

Η απόκτηση της πιστοποίησης Great Place To Work-Certification™ αποδεικνύει στους stakeholders σας (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργαζομένων) ότι αντιμετωπίζετε σωστά τους ανθρώπους σας. Επειδή η πιστοποίηση βασίζεται στα σχόλια εμπιστευτικής έρευνας των εργαζομένων και σε μια μεθοδολογία που εμπιστεύεται το Fortune 100 Best Companies to Work For®, οι stakeholders μπορούν να εμπιστεύονται ότι η εταιρεία σας είναι αυτή στην οποία πρέπει να επενδύσουν. Μάθετε πώς να πιστοποιήσετε το εργασιακό σας περιβάλλον, σήμερα.

Share For All
Kostas Koliousis
Kostas Koliousis

Digital Marketing & Business Development Executive @ 𝗚𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝗪𝗼𝗿𝗸® Hellas

Kατεβάστε σε ψηφιακή μορφή το αφιέρωμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" με τις 30 εταιρείες της λίστας Best Workplaces™ Hellas 2023

social_signal_2023