Δηλώστε συμμετοχή στο Get Certified Webinar

Listen twice as often as you speak | DHL Express

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η DHL Express βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον πολυεθνικής εταιρείας στην Ευρώπη. Με 16 από τα ευρωπαϊκά γραφεία της να κατατάσσονται στις εθνικές λίστες Great Place To Work, η DHL Express αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Ο παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος John Pearson και ο προϊστάμενος Mohammed Aziman εξηγούν γιατί η ανάληψη ευθυνών, η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί της επιτυχίας τους. Και γιατί οι 45.000 εργαζόμενοι της DHL στην Ευρώπη αισθάνονται ότι πραγματικά εισακούονται.

 

Πριν από λίγο καιρό στο Instagram, ένας διοικητής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού δημοσίευσε ότι, οι τρεις πρωταρχικές αξίες της ηγεσίας είναι η ταπεινότητα, η ταπεινότητα και η ταπεινότητα”. “Οι ηγέτες χρειάζονται ταπεινότητα, αναφορικά με τη θέση τους και το ρόλο τους. Αυτό προσδίδει μια άμεση μορφή αυθεντικότητας, σε κάθε αλληλεπίδραση. Όταν αλληλεπιδρώ ουσιαστικά με τους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο, τους σέβομαι, επιδεικνύοντας αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη.

 

Σύμφωνα με τον Mohammed, αυτό το είδος αυθεντικότητας αποτελεί βασικό συστατικό της κουλτούρας της DHL Europe. “Οι ηγέτες της DHL Express τηρούν τις υποσχέσεις τους και σέβονται τους εργαζόμενους γι’ αυτό που είναι. Είμαι περήφανος που αισθάνομαι ότι οι συνάδελφοί μου μπορούν να βασίζονται σε μένα. Αυτό με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο”.

Φροντίζοντας την πρώτη γραμμή

Ως προϊστάμενος, ο Μοχάμεντ γνωρίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσει ότι η ομάδα του δε θα ξεχάσει ποτέ ότι μπορεί να τον εμπιστεύεται. “Το πρώτο πράγμα που κάνω το πρωί είναι να χαιρετώ την ομάδα μου. Στα 12 χρόνια που εργάζομαι εδώ, έχω χτίσει πολύ ισχυρές σχέσεις με τους συναδέλφους μου, και η DHL Express το ενθαρρύνει αυτό. Ο τρόπος εργασίας της DHL, να δουλεύουμε “σαν ένας”, είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Το έχω διαπιστώσει ο ίδιος, με απόδειξη τα ισχυρά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η ομάδα μου. Η ομαδική εργασία και το «όλοι μαζί σαν ένας» είναι το κλειδί της επιτυχίας μας”.

Ο Τζον λέει ότι ο ρόλος του Μοχάμεντ επεκτείνεται, πέρα από αυτό. Εξάλλου, με 45.000 υπαλλήλους σε όλη την Ευρώπη, η δυναμική των μικρών ομάδων έχει μεγάλη σημασία. “Το supervisor level είναι το πιο σημαντικό επίπεδο στην εταιρεία μας. Πρέπει να παθιαζόμαστε μαζί τους και να μας γοητεύουν. Με το 70% του εργατικού μας δυναμικού στην πρώτη γραμμή, υπάρχει ένας προϊστάμενος για κάθε 15 εργαζόμενους, κατά μέσο όρο. Όταν οι προϊστάμενοι της πρώτης γραμμής πηγαίνουν στο σπίτι τους ευτυχισμένοι, έρχονται στη δουλειά τους ευτυχισμένοι, αγαπούν την DHL και αποδίδουν καλά για εμάς. Οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής που πρέπει να εργάζονται στη ράμπα φορτίου του αεροδρομίου σε θερμοκρασίες ψύχους, πρέπει να έχουν μια τέλεια βάρδια”.

 

 “Όταν πρωτοξεκινήσεις δουλειά εδώ, σε κάνουν να αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος”: 93%

Facts & Figures, DHL Express

Βλέποντας το άτομο

“Στην DHL Express, δεν είμαι ένας αριθμός. Είμαι ένας άνθρωπος, ένα πρόσωπο, ένα άτομο”, λέει ο Mohammed. “Για να πετύχουμε τον στόχο μας, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να κάνουμε το καθήκον μας, αλλά συνεργαζόμαστε με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών πολιτισμών. Μια βόλτα στην αποθήκη μοιάζει με μια παγκόσμια περιήγηση. Αλλά δεν έχω βιώσει πουθενά αλλού πόσο αναγνωρίζονται και καλλιεργούνται τα ατομικά μας ταλέντα. Η εμπιστοσύνη που λαμβάνεις είναι μια τεράστια ώθηση”.

 

Ο John εργάζεται για να διασφαλίσει ότι κάθε εργαζόμενος θα νιώσει αυτή την ώθηση εκτίμησης. “Λέμε πάντα ότι η DHL Express πρέπει να είναι ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για όλους. Όχι μόνο για κάποιους ή για τους περισσότερους. Για όλους. Είναι μια ρεαλιστική φιλοδοξία και το πρόγραμμα της Εβδομάδας Εκτίμησης είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε συνάδελφος της DHL αισθάνεται ότι τον βλέπουν και τον ακούνε”.

 

 “Ο χώρος εργασίας μου είναι ασφαλής”: 92%
Facts & Figures, DHL Express

 

Η συμμετοχή δημιουργεί εμπιστοσύνη

Ο John λέει ότι, το να διασφαλίζει ότι ακούει πραγματικά τους υπαλλήλους του προέρχεται από μια απλή συμβουλή που έλαβε. “Έχεις δύο αυτιά και ένα στόμα και πρέπει να τα χρησιμοποιείς σε αυτή την αναλογία”. “Θέλω να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα, στην οποία οι άνθρωποι θέλουν να συμμετέχουν. Ενδιαφέρονται να μάθουν για την εταιρεία, ανυπομονούν για εκείνα τα ποτά μετά τη δουλειά, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν εθελοντικά σε μια εκδήλωση, και πολλά άλλα. Η συμμετοχή δημιουργεί εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι, στην πραγματικότητα, ένα πολύ σύνθετο πράγμα, εξαρτάται από το ποιος τη ζητάει αλλά και από το ποιος τη δίνει. Οι άνθρωποι, συνήθως, εκμυστηρεύονται μόνο όσα αισθάνονται ότι αναμένεται ή επιτρέπεται να πουν. Όταν όμως αισθάνονται άνετα, μπορούν να εκμυστηρευτούν περισσότερα, και είσαι σε θέση να μάθεις περισσότερα από αυτούς”.

“Υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να μοιράζονται ιδέες και να δίνουν feedback, όπως η Employee Opinion Survey (EOS)  (Έρευνα Γνώμης των Εργαζομένων) και η εφαρμογή για τους εργαζόμενους Smart Connect”, συμφωνεί ο Mohammed. “Αλλά ο πιο γρήγορος τρόπος είναι απλώς να προσεγγίσετε τους αρμόδιους. Η DHL Express είναι ανοιχτή σε νέα έργα και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, οπότε, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μιλήσουν”.

 

Οι άνθρωποι στο επίκεντρο

Ο John εξηγεί γιατί οι πράξεις είναι πολύ πιο ισχυρές από τα λόγια. “Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν. Κάτι τέτοιο, όμως, ισχύει μόνο αν το ζουν αυθεντικά και μπορούν να το αποδείξουν με δεκάδες παραδείγματα, διαφορετικά είναι απλά λόγια. Το γεγονός ότι η εταιρεία ανακηρύσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά ως Europe’s Best Workplace δείχνει πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποί μας. Είναι τόσο υπερήφανοι, που πηγαίνουν στο σπίτι τους και λένε: “Δουλεύω για το #1″. Λένε στους φίλους τους να έρθουν και να εργαστούν μαζί μας. Μιλάω με επενδυτές και θέλουν να ακούσουν τα πάντα για την κατάταξή μας και τι σημαίνει αυτό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει όριο στο βαθμό στον οποίο θεωρούμε την κατάταξη Best Workplace πολύτιμη”.

 

Αποδώστε την αξία

Θέλετε να γίνετε παγκόσμιος ηγέτης και να γίνετε ένα Great Place To Work; Ακούστε περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε. Εφαρμόστε αυθεντική ταπεινότητα που δημιουργεί εμπιστοσύνη. Και βεβαιωθείτε ότι όλοι στον οργανισμό σας εξυμνούνται για τη συμβολή και τη δέσμευσή τους. Όταν αναγνωρίζετε πραγματικά κάθε εργαζόμενο ως πολύτιμο άτομο, θα ξεκλειδώσετε τις πραγματικές δυνατότητές του. Είτε έχετε 45 υπαλλήλους είτε 45.000.

 

 “Μου προσφέρονται οι πόροι και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για να κάνω σωστά τη δουλειά μου”: 90%
Facts & Figures, DHL Express

Share For All
Kostas Koliousis
Kostas Koliousis

Digital Marketing & Business Development Executive @ 𝗚𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗹𝗮𝗰𝗲 𝘁𝗼 𝗪𝗼𝗿𝗸® Hellas

Kατεβάστε σε ψηφιακή μορφή το αφιέρωμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" με τις 35 εταιρείες της λίστας Best Workplaces™ Hellas 2024

best_workplaces_1920x1080