Η ιστορία μας

Το Great Place to Work® ξεκίνησε από μια απροσδόκητη ανακάλυψη. Το 1981, ένας εκδότης από τη Νέα Υόρκη ζήτησε από τους — Robert Levering και Milton Moskowitz— να γράψουν ένα βιβλίο με τίτλο «The 100 Best Companies to Work for in America» (Οι 100 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Αμερική). Αν και οι δύο συγγραφείς ήταν σκεπτικοί ως προς το κατά πόσον θα έβρισκαν 100 τέτοιες εταιρείες, συμφώνησαν και έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα οδηγούσε σε κοντά στα 40 χρόνια έρευνας, αναγνώρισης και δημιουργίας οργανισμών με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη από τη σε βάθος έρευνα των δύο συγγραφέων,  ήταν ότι το κλειδί για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος δεν είναι μια συνταγή που περιλαμβάνει μια σειρά παροχών, προγραμμάτων και ευεργετημάτων  προς τους εργαζομένους, αλλά η οικοδόμηση σχέσεων υψηλής ποιότητας στο εργασιακό περιβάλλον, —σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα.

Η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων είναι η κινητήριος δύναμη για τη βελτίωση της απόδοσης ενός οργανισμού. Ο ρόλος της εμπιστοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον αποτέλεσε τον πυρήνα όχι μόνο του πρώτου, πρωτοποριακού αυτού βιβλίου του 1984, αλλά και της συνέχειάς του το 1988, «A Great Place to Work: What makes some employers so good — and most so bad» (Εξαιρετικό Εργασιακό Περιβάλλον: Τι κάνει μερικούς εργοδότες τόσο καλούς και τους περισσότερους τόσο κακούς).

Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν στην ίδρυση του Great Place to Work®. Το 1997, το περιοδικό FORTUNE (στις Ηνωμένες Πολιτείες) και το Exame (στη Βραζιλία) συνεργάστηκαν με το ερευνητικό τμήμα του Great Place to Work®. για να συντάξουν την πρώτη λίστα με τις 100 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον.

To 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέθεσε στο Great Place to Work® τη δημιουργία μιας λίστας εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, χρηματοδοτώντας την έρευνα σε 15 κράτη μέλη της, ως μέρος της στρατηγικής για επιχειρηματική ανάπτυξη και δημιουργία επιθυμητών εργασιακών χώρων σε όλη την Ευρώπη. Τη χρονιά εκείνη, την έρευνα ανέλαβε στην Ελλάδα το ALBA Graduate Business School, ακαδημαϊκός συνεργάτης μέχρι και σήμερα του Great Place to Work® Hellas το οποίο  ιδρύθηκε στη χώρα μας το 2004.

Το Great Place to Work® σήμερα

Το Great Place to Work® σήμερα συνεργάζεται ετησίως με περί τις 8.000 εταιρείες σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες απασχολούν πάνω από 15 εκατομμύρια εργαζομένους. Αυτές οι συνεργασίες εμπλουτίζουν και διευρύνουν συνεχώς τη μοναδική μας εξειδίκευση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συγκριτικών εκθέσεων (benchmarking) για το εργασιακό περιβάλλον σε διάφορους κλάδους, καθώς και της δημιουργίας βάσεων δεδομένων με τις καλύτερες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού.

Η έδρα του Great Place to Work® είναι στο San Francisco και διευθύνεται από τον Michael Bush.

Μη χάσετε το ειδικό ένθετο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε ψηφιακή μορφή, με τις 25 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2022.

Best Workplaces™ Hellas 2022

Κατεβάστε το ειδικό ένθετο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" και γνωρίστε περισσότερα για την εργασιακή κουλτούρα των εταιρειών που βραβεύτηκαν ως Best Workplaces™ Hellas 2022